Το πείραμα της Γκιώνας

Το πείραμα της Γκιώνας είναι ένα project που ανέλαβε η Europa και υλοποίησε η Technalco. Χάρη στο μεράκι και την εμπειρία του τεχνικού προσωπικού της εταιρίας μας, το project στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στη σελίδα αυτή θα βρείτε πλήρες υλικό (φωτογραφίες, βίντεο και περιγραφές) για το εγχείρημα αυτό που με πολύ περηφάνια ολοκληρώσαμε. Επίσης μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και στο gionaproject.gr, το επίσημο website του διαγωνισμού της Europa.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποδείξουμε ότι τα Υβριδικά Συστήματα Europa 5500 Hybrid αποκλείουν πραγματικά το κρύο; Το επιχειρήσαμε στην πράξη! Το 2013 η Technalco συμμετείχε ενεργά μέσω της κατασκευής και αντικατάστασης κουφωμάτων αλουμινίου για τις ανάγκες της διαφημιστικής εκστρατείας της EUROPA με τίτλο "Το Πείραμα της Γκιώνας". Ένα έμπειρο συνεργείο μας ανέλαβε να αντικαταστήσει τα παλιά κουφώματα του ορεινού καταφυγίου Γκιώνας.


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ

Η αναγνώριση της EUROPA για την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα της Technalco αναφορικά με την υλοποίηση και των πιο απαιτητικών έργων παραγωγής και τοποθέτησης κουφωμάτων αλουμινίου εκφράστηκε με την πρόσκληση της EUROPA για συμμετοχή στο ως άνω έργο κρίνοντας την αφιλοκερδή συμμετοχή της εταιρίας μας επιβεβλημένη.

Αποτελεί δε μέγιστη επιβράβευση και ικανοποίηση για την πολυετή ενασχόλησή μας με την κατασκευή κουφωμάτων αλουμινίου και έρεισμα για μελλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT

Το καταφύγιο βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή, σε υψόμετρο 1850 μέτρων, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους -20°C το χειμώνα. Μετά από πολύ χωματόδρομο, οι άνθρωποι του συνεργείου συνέχισαν με τα πόδια μεταφέροντας τα βαριά συστήματα. Ανέλαβαν να τα εγκαταστήσουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και μέσα σε λίγες ώρες, αφού έπρεπε να έχουν φύγει αρκετή ώρα προτού νυχτώσει για να επιστρέψουν στα αυτοκίνητα.

Στο εξής, οι ορειβάτες αλλά και οι κάτοικοι που επισκέπτονται το καταφύγιο, θα απολαμβάνουν μια εξαιρετικά καλύτερη διαμονή, χωρίς το έντονο κρύο και τις απώλειες θερμότητας που παρουσιάζουν άλλα κουφώματα. Έτσι, αποδεικνύεται στην πράξη η δύναμη των Υβριδικών Συστημάτων Europa 5500 Hybrid.


ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ EUROPA 5500 HYBRID

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ενεργειακών μελετών EPACAD, τα Υβριδικά Συστήματα Europa 5500 Hybrid εξοικονομούν έως και €500 από τα έξοδα θέρμανσης μιας κατοικίας.

Όλες οι σειρές Υβριδικών Συστημάτων αλουμινίου Europa έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται αποκλειστικά με στόχο την αποτελεσματική εξοικονόμηση ενέργειας.

Η καινοτομία τους είναι ένας δυνατός συνδυασμός αλουμινίου και πολυαμιδίου, που συμβάλλει στη δραστική μείωση του συνολικού συντελεστή μεταφοράς θερμότητας μέσω του κουφώματος. Έτσι, περιορίζεται σημαντικά η ανάγκη λειτουργίας συστημάτων θέρμανσης-ψύξης και επιτυγχάνεται οικονομία στην κατανάλωση, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Για τον ίδιο λόγο ακριβώς, τα Υβριδικά Συστήματα αλουμινίου Europa συμβάλλουν σημαντικά στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.


ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Στα αρχαία χρόνια, η Γκιώνα ονομαζόταν Ασέληνα Όρη, επειδή πολλά σημεία της ήταν εντελώς σκοτεινά. Ο μύθος λέει ότι η θεά Σελήνη συναντούσε κρυφά στις σπηλιές της Γκιώνας τον αγαπημένο τη Ενδυμίωνα στον οποίο ο Δίας χάρισε τον αιώνιο ύπνο ώστε να διατηρηθεί η ομορφιά και η νεότητά του για χάρη της θεάς.

Η Γκιώνα έχει πάρα πολλά αναρριχητικά πεδία για τους λάτρεις του αθλητισμού. Εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, ακριβώς πάνω από το χωριό Συκέα. Κοντά στο χωριό Συκέα υπάρχει και το ωραιότατο σπήλαιο Ζωοδόχος Πηγή (Αρσαλή) με εντυπωσιακό διάκοσμο.

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Πρόσβαση:
1. Aπό το χωριό Βίνιανη υψόμ.: 520μ., πεζοπορία 6 ώρες περίπου (ανάβαση από την χαράδρα της Pεκάς).
2. Aπό το χωριό Kαλοσκοπή:
α) Πεζοπορία: 5 ώρες περίπου
β) Oδικώς (μόνο το καλοκαίρι): 22 χλμ. χωματόδρομος και από εκεί 20 λεπτά πεζοπορία.

Ιδρυτής: Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ)
Ονομασία: Γρηγόρης Περδίκης
Ημ. Εγκαινίων: 20/09/1959
Υψόμετρο: 1850 μέτρα
Χωρητικότητα: 20 άτομα
Φωτισμός: Λάμπες υγραερίου
Θέρμανση: Τζάκι και δυο ξυλόσομπες
Υδροδότηση: Τρεχούμενο πόσιμο νερό πηγής
Κουζίνα: Οργανωμένη, με πετρογκάζ και βασικά σκεύη.

Το καταφύγιο της Γκιώνας είναι το μοναδικό στο βουνό, χτισμένο στη Λάκκα Καρβούνη, σε ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο. Τα τελευταία χρόνια, ο Π.Ο.Α. βρίσκεται σε μια συστηματική, δύσκολη και δαπανηρή προσπάθεια ανακαίνισής του, καθώς το καταφύγιο απέχει αρκετά από τον κοντινότερο χωματόδρομο, οπότε τα υλικά πρέπει να μεταφέρονται με τα χέρια.

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

Στα παλιά κουφώματα ήταν εμφανή τα σημάδια της φθοράς και της έλλειψης μόνωσης. Μέσα από τις χαραμάδες περνούσε παγωμένος αέρας. Με τις χιονοθύελλες έμπαινε μέχρι και χιόνι. Ήταν πολύ δύσκολο να ζεσταθεί ο χώρος. Παρά τη σόμπα και το τζάκι η θερμοκρασία κυμαινόταν πάντα σε μονοψήφια νούμερα.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ & ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι εθελοντές έφτασαν οδικώς όσο πιο κοντά γινόταν στο καταφύγιο. Ύστερα συνέχισαν με τα πόδια μεταφέροντας όλα τα υλικά. Το βάρος ήταν τεράστιο και ο χρόνος λίγος.

Σε τόσο ακραίες συνθήκες, οι εργασίες τοποθέτησης έπρεπε να γίνουν άψογα. Οι επαγγελματίες έπρεπε να δώσουν τον καλύτερό εαυτό τους για να αποδώσει τα μέγιστα η σειρά υβριδικών κουφωμάτων Europa 5500 Hybrid, εξασφαλίζοντας ζέστη και καλή ποιότητα διαμονής στους επισκέπτες του καταφυγίου.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η αντικατάσταση κουφωμάτων έπρεπε να γίνει μέσα σε λίγες ώρες, με το φως της ημέρας, καθώς στο καταφύγιο δεν έχει ρεύμα. Οι εθελοντές έπρεπε να έχουν προλάβει να φτάσουν στα αυτοκίνητα πριν νυχτώσει.